Konjuktivitis (zapaljenje vežnjače)

Konjuntivitis je zapaljenje vežnjače kod kojih oko izgleda crveno, a uz to postoji i sekret. Glavne tegobe su suzenje, pečenje, fotofobija, iritacija, bol, osećaj stranog tela u oku, kao i svrab (kod alergijskog konjunktivitisa).

Uzroci konjunktivitisa mogu biti bakterije, virusi, hemijski reagensi, kao i alergeni. Koju ćemo terapiju primeniti zavisi prvenstveno od uzročnika: konjunktivitise bakterijske prirode tretiraćemo antibioticima, a one alergijske prirode lekovima protiv alergija. Virusni konjuktivitisi ne reaguju na antibiotike. Za sve je karakteristična neophodnost dodatne higijene očiju (višekratno ispiranje fiziološkim rastvorom). Konjunktivitisi se ponekad komplikuju ozbiljnim promenama na rožnjači te treba biti oprezan i ne lečiti se samostalno!!!

Konjunktivitisi bakterijske i virusne prirode su zarazni i prenose se direktnim kontaktom ili preko zaraženih predmeta!!!  Prevencija se zasniva na izbegavanju osoba koje ima konjunktivitis, kao i higijenske mere (pranje ruku, provetravanje prostorija, česta zamena ubrusa i dr.

Novorođenčad veoma često imaju parcijalno zatvoren jedan od suznih kanala i sekret uz to, što roditelje veoma često navodi na pogrešnu pomisao o konjunktivitisu.

Ne treba upotrebljavati antibiotike bez preporuke oftalmologa!!!

neonatalni-konjunktivitis

Slika 1. Težak neonatalni konjunktivitis


Website by mzlaki icon Studio Mzlaki 2019.